Stałe używanie tej fascynującej rośliny zapewnia w długim okresie dobre zdrowie, wspaniałe samopoczucie i długie lata życia.
Najprostszą i zarazem najskuteczniejszą formą używania żeń-szenia jest żucie świeżych lub wysuszonych korzeni w zalecanych poniżej dawkach. Żujemy, a następnie połykamy. Żucie jest pierwszym etapem trawienia, dlatego też im dokładniej przeżujemy żeń-szeń i wymieszamy ze śliną, tym lepiej nasz układ pokarmowy wykorzysta jego właściwości.
Średnią zalecaną dawką w „KURACJI ŻEŃ-SZENIOWEJ” są 1-4 g korzenia żeń-szenia na dobę. Ta ilość może być podzielona na dwie dawki, np. gdy używamy więcej niż 2 g dziennie, połowę przyjmujemy rano a drugą po południu. Najlepiej jest zażywać żeń-szeń pomiędzy posiłkami. W czasie już istniejącej choroby, dla uzyskania szybszych efektów, dawkę żeń-szenia możemy zwiększyć maksymalnie do 4 g dziennie.
Kuracja żeńszeniowa, tak jak każda kuracja ziołowa, powinna trwać minimum miesiąc. Jednak nie powinniśmy używać żeń-szenia dłużej niż 3 miesiące w ciągu jednej kuracji. Po tym okresie należy zrobić przerwę na co najmniej 30 dni.
Profilaktycznie możemy zażywać żen-szeń w każdym okresie. Tradycyjna medycyna chińska (która ma największe doświadczenie w tym zakresie) zaleca stosowanie żeń-szenia w okresie jesień-zima-wiosna, czyli w okresie kiedy nasz organizm jest najbardziej narażony na osłabienie czy trudne warunki atmosferyczne.
Herbata żeń-szeniowa
Drobno rozdrobniony korzeń żeń-szenia, w ilości pół łyżeczki do herbaty (1 g), zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 – 20 minut. Taką porcję żeń-szenia możemy zalać dwa-trzy razy. Żeń-szeń najlepiej jest zaparzać w termosie lub samowarze. Spożywamy tak jak inne herbaty. Dobrze jest pić z dodatkiem miodu.
Żeń-szeń w postaci naparu
Znakomicie wpływa na górne drogi oddechowe. Szczególnie polecam dla osób pracujących głosem: wykładowcy, kadra zarządzająca, nauczyciele.
Dla wyżej wymienionych grup zawodowych znakomite znaczenie ma też działanie wzmacniające system nerwowy.
Działanie na centralny układ nerwowy zależy od wielkości dawki żeń-szenia. W niewielkich dawkach żeń-szeń działa stymulując oraz poprawiając zdolność koncentracji i przyspieszając odruchy warunkowe. Przeprowadzone w roku 1996 badania na 112 ochotnikach w średnim wieku (z użyciem placebo) wykazały, że u tych, którzy regularnie zażywali żeń-szeń przez okres 2 miesięcy, znacznie poprawiła się zdolność tzw. myślenia abstrakcyjnego, co wykazały odpowiednie testy psychologiczne. W podobnym czasie zażywała żeń-szeń grupa 50 mężczyzn w doświadczeniu Sandverga i Denckera, po czym zaobserwowano u nich o wiele lepsze postrzeganie szczegółów, zdolność koncentracji i orientację w przestrzeni niż w testach sprzed eksperymentu. Nawet zdolności do rozwiązywania trudnych zadań arytmetycznych poprawiły się znacznie u dorosłych mężczyzn, zażywających przez kilka tygodni żeń-szeń! Inna grupa osób w wieku mocno już zaawansowanym potwierdziła to, co już wcześniej udowodniono na szczurach w labiryncie: pod wpływem stałego zażywania niewielkich ilości żeń-szenia poprawia się pamięć, zdolność koncentracji i dłuższego skupienia uwagi oraz ogólna odporność psychiczna.
Nalewka żeń-szeniowa
Najlepiej świeży lub suchy pokrojony lub rozdrobniony korzeń żeń-szenia w ilości 30 g zalać 0,25 litra 50- 70% alkoholu i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 tygodnie. Co parę dni wstrząsnąć. Po 2 tyg. dodać łyżkę miodu. Nalewka taka ma specyficzny żeńszeniowy smak i właściwości lecznicze.
Sposób użycia: kurację rozpoczynamy od 1-5 łyżeczek dziennie zwiększając do maksymalnie 5-7 łyżeczek w ciągu 7 dni. Nalewkę używamy aż do wyczerpania. Po wypiciu korzenie możemy zalać jeszcze raz alkoholem lub je zżuć. Najlepiej żeń-szeń zażywać po posiłku, raz dziennie po śniadaniu.
Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące. Według medycyny chińskiej profilaktycznie kurację żeńszeniową robimy dwa-trzy razy w roku. W przypadkach chorobowych żeń-szeń możemy używać częściej niż 3 razy i większych dawkach, maks. 3 łyżki dziennie. Po 3-miesięcznej kuracji należy zrobić przerwę na co najmniej miesiąc.
Inne formy używania żeń-szenia:
W tradycji Dalekiego Wschodu żeń-szeń jest stosowany na wiele sposobów. Na przykład w Chinach jest używany jako przyprawa kulinarna, jest dodawany do zup, dań mięsnych i innych potraw, tak jak u nas majeranek, cząber, czy inne zioła.