Zestaw hodowcy gołębi – probiotyk i melasa z trzciny cukrowej
W skład Zestawu hodowcy gołębi wchodzi EM Probiotyk dla gołębi (1 l) oraz EM Melasa z trzciny cukrowej (1 l).
EM Probiotyk dla gołębi jest mieszanką paszową uzupełniającą, zawierającą Efektywne Mikroorganizmy EM.
Preparat zawiera kompozycję mikroorganizmów o właściwościach probiotycznych i regeneracyjnych. Stosowanie EM Probiotyku dla gołębi wpływa na podniesienie naturalnej odporności i poprawę kondycji zdrowotnej, oraz zapewnia wysoką i długotrwałą formę gołębi i innych ptaków.
Preparat może być stosowany w hodowli i chowie gołębi oraz drobiu ozdobnego.
Korzyści wynikające ze stosowania EM Probiotyku dla gołębi:
- ograniczenie biegunek (szczególnie u młodych gołębi w okresie przejścia z papki na ziarno)
- poprawa jakości wylęgu
- zasiedlenie przewodu pokarmowego po kuracji antybiotykowej
- neutralizacja mikotoksyn w karmie
- detoksykacja organizmu i przyspieszona regeneracja wątroby
- likwidacja nieprzyjemnego zapachu w gołębniku czy wolierze
- biologiczna dezynfekcja środowiska i ograniczenie populacji roztoczy
Dawkowanie:
– do wody lub karmy: 10 ml/ 1 l wody lub 1 kg karmy, 3 razy w tygodniu. W pierwszym tygodniu stosowania, w okresie stresu i wycieńczenia organizmu (koszowanie, po lotach) oraz u gołębi rozpłodowych preparat podajemy codziennie.
– opryski gołębników, wolier 20% roztworem dwa razy w tygodniu
– dodatek do wody kąpielowej w ilości 50 ml/ 1 / wody ( 5% roztwór)
Melasa z trzciny cukrowej to ciemnobrązowy, gęsty syrop, o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej. Jest produktem o zawartości około 40% sacharozy, bogatym źródłem żelaza i składników mineralnych.
Zawartość podstawowych składników melasy trzcinowej:
- woda – 20%
- sucha substancja – 80%, w tym:
- sacharoza – 38,4%
- inne związki – 41,6%, w tym:
- cukry redukujące – 20%
- rafinoza – 1,6%
- popiół węglanowy – 7,5%
- kwasy bezazotowe – 3,0%
- aminokwasy – 1,0%
- związki azotowe (ogółem) – 0,5%.
Skład melasy oraz jej konsystencja zależą od:
- jakości i składu chemicznego surowca, z którego jest otrzymywana,
- procesu technologicznego – sposobu przerobu,
- warunków przechowywania.
Zawartość składników mineralnych w melasie:
- tlenek potasu – 4,69% – 5,5%
- tlenek sodu – 0,75% – 0,8%
- tlenek wapnia – 0,22% – 0,25%
- tlenek magnezu – 0,03% – 0,04%
- tlenek żelaza(III) – 0,03%
- dwutlenek węgla – 2,33% – 2,6%
- tlenek fosforu(V) – 0,05% – 0,06%.
Brak recenzji użytkowników.